Burres Fotboll

Adidas – ett bra fotbollsmärke

by on Nov.28, 2014, under Fotboll

Ett antal välkända varumärken inom sportområdet har kommit att dominera marknaden för sportkläder under en lång tid. Design av idrottskläder kräver sin speciella kompetens och sockor, handskar och så vidare kräver en annorlunda och mer anpassad utformning än vanliga fritidskläder.

7883033-adidas-brazuca-world-cup-2014-football

Ett av de mer omtyckta märkena är Adidas. Adidas grundades 1949 i Tyskland och har från första dagen stått i hård konkurrens med märket Puma. Båda de välkända företagen grundades nämligen av två bröder som låg i bitter fejd med varandra. Adidas är idag Europas största leverantör av idrottskläder och tvåa i världen efter Nike.

På 1920-talet började Adi och Rudolf “Rudi” Dassler att tillverka sportskor i hemstaden Herzogenaurach. Redan från början experimenterade de med olika konstruktioner för att få fram skor specialiserade för olika idrottsaktiviteter och hade på 30-talet stor framgång med de löparskor som de utvecklat.När andra världkriget bröt ut blev Rudi inkallad, medan Adi var hemma och skötte företaget. Då kriget var över och Rudi återvände hamnade de i konflikt, vilket resulterade i att Adi startade ett eget företag, Adidas, medan Rudolf bildade ett annat stort sportskoföretag, Puma.Adidas hade stora framgångar och under 1950-talet etablerade de sin ställning som det ledande märket inom sportutrustning. En stor händelse var när Adi 1954 kunde presentera den egenutvecklade skruvdobben, en världsnyhet inom fotbollen som han både tagit fram och testat på egen hand. Han introducerade också Adidas klassiska tre streck, inte på grund av designmässiga skäl, utan för att göra skorna stabilare.Framförallt inom fotbollen har Adidas länge haft en dominerande ställning, även om flera andra märken numera har etablerat sig på marknaden.

Logotypen

Adidas logo som de flesta känner igen består av tre parallella streck. Strecken går också igen på många sätt i Adidas design av kläder och utrustning. Strecken ser inte alltid likadana ut, utan integreras på ett flertal kreativa sätt i tröjor, skor och byxor. Många har försökt sälja snarlik design för att rida på Adidas framgångar.

Inte bara fotboll

Adidas har satsat stort på fotbollskläder och har bland annat skapat team-kläder åt några av de bästa lagen i världen som Real Madrid och Chelsea. På internet kan du på olika webbshopar få dig en överblick över Adidas stora sortiment för fotbollsplagg och relaterade produkter. Adidas har dock också sportkläder anpassade för en stor mängd andra idrotter som löpning, tennis, golf och rugby till exempel.

Att sportkläder både ska stå för en bra funktion, anpassas till olika sporter, och vara snygga är idag en självklarhet för många. Adidas var ett av de bolag som var med och utformade denna verklighet. Att Adidas fortfarande håller stilen visas inte minst av de framgångar man haft ekonomiskt under de senare åren.