Burres Fotboll

Bli en bra fotbollsspelare

by on Oct.01, 2014, under Fotboll

För att bli så pass bra fotbollsspelare att man ska kunna tänkas ta plats i ett fotbollslag på högre nivå så krävs det mycket, hård, målmedveten och välplanerad träning.

Fotbollsträning

Spelar talang någon roll?

Det brukar pratas om att det krävs så och så många procent talang och så och så många procent träning för att kunna bli en fotbollsspelare på hög nivå. Uttrycket är egentligen svårt att säga emot, men det går med säkerhet att säga att det inte alltid är en ekvation som är sann. Det finns, inte bara inom fotbollen, men även andra sporter, exempel på spelare som under sin ungdom inte varit en av de mest talangfulla, men som som genom hård och målmedveten träning gått längre än någon av sina tidigare lagkamrater.

Målmedvetenhet

Det är således så att målmedvetenhet ofta vinner över en tidig talang, detta är något som man gärna och ofta vill kommunicera till spelare i ung ålder – med all rätt. Men något som ändå kan vara värt att nämna när vi ändå diskuterar om talangens betydelse. För att bli allra bäst, då är det väldigt många saker som ska stämma in, många faktorer. Men för att bli allra bäst, då krävs nog också att man föds med en viss fallenhet, med rätt gener, rätt fysik. Det kommer dock ett ytterligare men. För du kan födas med alla de rätta förutsättningarna men ändå inte bli mer än en medelmåtta. För att allra bäst så måste du träna mest av alla. Du måste ha bäst målmedvetenhet och du måste ha den mentala styrkan. Det finns, som man skriver i artikeln om Zlatan som länken här ovan går till, en slags syn på de allra främsta idrottarna att de är födda med någon slags magisk gåva. Kalla talang och fallenhet för vad du vill, men någon magi är det inte. Zlatan tränar hårdare än alla andra spelare för att bli och vara just bäst.

Förutsättningar

Däremot så får man inte glömma bort en viktig faktor som är förutsättningar. Förutsättningar kan sägas bestämmas av arv och miljö. Får man redan från första början de bästa förutsättningarna så är förstås chansen större att lyckas som fotbollsspelare än om du föds på en plats där det är is och snö året om. Fråga bara Rugbyspelare Ed Smith, som i en artikel i Svenskan berättar om hur det snarare än hans talan var hans förutsättningar som gjorde honom till landslagsman.

Varierad träning

Det man också ska komma ihåg är att det krävs varierad träning för att bli bättre. Detta beskrivs bra av Jonas Forsberg sin rapport om hur man blir en snabbare fotbollsspelare. Det krävs inte bara att man nöter på planen, utan också styrketräning på ett väl lämpat sätt för fotbollsspelare, det krävs förstås också specifik snabbhetsträning och det krävs konditionsträning. När man är yngre så är det inte lika lätt att se hur alla delar hänger ihop, men snart kommer man att märka att tack vare träning som inte egentligen har med själva spelmomentet i fotboll att göra, gör en till en bättre spelare.