Burres Fotboll

Svensk damfotboll stark

by on Sep.16, 2014, under Fotboll

Till skillnad från det svenska herrlandslaget i fotboll positionerar sig de svenska damerna i det absolut översta skiktet internationellt. Under senaste EM på hemmaplan förlorade man semifinalen mot Tyskland och besvikelsen var enorm. Inom herrfotbollen hade detta räknats som en stor framgång, men inom svensk damfotboll är det bara guld som gäller i ett Europamästerskap. Ribban är satt högt när det gäller svensk damfotboll och där kommer den sannolikt ligga ett bra tag framöver.

Internationellt försprång

Den internationella damfotbollen är ju förstås inte lika långt utvecklad som på herrsidan. Många nationer visar svagt intresse för damfotbollen och en del har knappt ett damlandslag. Så är nog fallet, och därmed har Sverige, tillsammans med en handfull andra länder som satsat långsiktigt i över ett halvt sekel nu, ett rejält försprång. Det är uppenbart att konkurrensen ser ut att hårdna varje år som går. Att lyckas bibehålla internationell toppnivå för Sverige och andra starka fotbollsnationer kommer självklart inte bli lättare framöver.

Stark återväxt

Framtiden ser ändå fortfarande ljus ut för damfotbollen, målsättningarna är höga och det allmänna intresset växer stadigt. Damallsvenskan lockar mer och mer publik och kvalitén är mycket hög. Det är ingen tillfällighet att denna serie lockar utländska spelare av hög klass, som exempelvis brasilianska Martha. Med en stabil inhemsk högsta serie av hög standard ökar förstås nyhetsbrevförutsättningarna att få fram nya unga spelare av hög klass. Så länge Damallsvenskan står sig stark kommer även damlandslaget göra det.

Att vinna titlar

När man tillhör toppen är det bara segrar som räknas. Både på klubb- och landslagsnivå är därför målsättningarna skyhöga inom svensk damfotboll. Pressen är därmed hård på de bästa spelarna och ledarna, då det ställs höga mycket krav från både allmänheten och media. Detta är bra. Ska det räcka hela vägen måste fokus vara inställt på att vinna, inget annat. Med rätt attityd, gott ledarskap och en gnutta flyt kan det faktiskt bli ett guld i OS i Rio om två år. Ingenting är omöjligt!